• Utskrift
  • Print
  • Del på
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Nytt liv for saueskinnsfellen

Skinnfellsøm er et tradisjonelt håndverk som var i ferd med å dø ut. Nå har håndverket fått nytt liv, takket være en rekke entusiasters iherdige innsats.

Det tar tid å bli en god skinnfellmaker, men de grunnleggende elementene i håndverket er det mulig å lære på et kurs over 30 – 40 timer. Deretter er det bare en måte å bli god på; nemlig å øve, praktisere og se på sitt eget arbeid med kritisk blikk.

For hver skinnfell du syr, får du nye erfaringer og den neste fellen blir finere enn den forrige. Tidligere var skinnfellen brukt til å holde varmen i senga. Det er fortsatt mange som har barndomsminner knyttet til varmen og tryggheten under sengefellen

I kalde hus var en god sengefell redningen for å beholde helsa. Det ble gjerne brukt store skinnfeller med plass for hele familien i samme seng under samme fell.

Etter hvert som bedre hus og moderne tekstiler ble tilgjengelig, gikk fellene ut av bruk. Håndverket ble ikke videreført til nye generasjoner, og de gamle sengefellene ble kastet eller brent.

Noen ble heldigvis bevart som forbilder og vitner om de gamle håndverkernes faglige dyktighet.

Dagens bruk av skinnfell kan være den tradisjonelle bruken som sengefell til å sove under. Det kan også være en fell sydd av lette skinn med kort ull, brukt som pledd i stua. Fellen kan også være et dekorativt innslag i en gammel seng eller benk på hytta eller hjemme.
Publisert med Digipoint - MyDiSafe Publishing CMS