• Utskrift
  • Print
  • Del på
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Materialer til skinnfellsøm

1. Dalasau

Hvite (ublekede) skinn med myk ull som har lite krøll. Skinnene kan være ganske store, men de største er ofte tunge å sy på grunn av at de er harde i skinnet.

Denne typen skinn har tradisjonelt blitt brukt til feller på Østlandet.

Klippet til 8 cm ullengde, gir dette en tett, jevn, myk og varm skinnfell.


2. Bleset sau

Denne sauerasen kommer fra Rogaland og har jevnt, brun ull. Kvaliteten ligner ellers mye på dalasauen.

Klippet til 8 cm ullengde, gir dette en tett, jevn, myk og varm skinnfell.

3. Pelssau

Dette skinnet er populært til skinnfeller, men kan være vanskelig å skaffe, fordi tilgangen på gode skinn er liten. Pelssauen har varierende farge, fra nesten hvit til mørkegrå, gjerne med uensartet farge på hvert enkelt skinn. Ulla skal ha god krøll og det skal være lite underull. Pelssauen er noe mindre enn dalasauen.

4. Spælsau (gammelnorsk farget spælsau)

Dette er et skinn som ofte gir et noe grovere preg, ettersom dekkulla er grovere enn fra de andre rasene. Spælsauen har finfibret underull. Den kan finnes i mange farge-varianter som kan gi morsomme feller til litt ”grovere bruk”, for eksempel som kjørefeller.

Spælsausinn kan gi en varm og god fell.

5. Villsau (steinaldersau, vikingsau, utegangersau)

Dette er den gamle norske korthalesauen som lever på øyer langs kysten og noen få andre steder. Den har kort, finfibret underull og grovfibret dekkull som ofte er uten krøll. Fargene varierer, gjerne med uensartet farge på hvert enkelt skinn. Skinnene er små, så det går med flere skinn til en fell av villsau enn av de andre rasene. Skinnene er lette å sy forde de er tynnere i skinnet enn de andre rasene.

6. Gotlandsfår

Dette er, som navnet sier, en sauerase som i hovedsak lever på Gotland i Sverige. Fargene varierer fra lysegrå til mørkegrå. Ulla har kraftig krøll og god glans. Den er praktisk talt uten underull. Skinnene skaffer jeg fra Sverige og de er nedklippet til ca 40 mm. Skinnene er ganske store.

I tillegg finnes et mangfold av saueraser som har ulike skinn-egenskaper, og som man kan komme over mer tilfeldig, spesielt i utlandet.

Utstyr til skinnfellsøm
Den viktigste arbeidsredskapen når du skal sy en skinnfell, er ei god skjærnål. Jeg bruker tyske skinnåler nr 1 eller nr 3. (Nr 1 er litt større enn nr 3.) Nålene koster ca 5 kr pr stk, så vi regner dem gjerne som forbruksmateriell. Nålene er formet som en trekant i spissen, med tre skarpe skjær som går 7-8 mm innover nåla fra spissen. Disse sløves i bruk og nåla blir mye tyngre å sy med etter hvert som skjærene sløves.

Jeg beregner ei nål pr skinn jeg syr fellen av.

Tråden som fellen sys med bør være beregnet på å holde like lenge som fellen for øvrig, - det vil si flere generasjoner. Da må tråden være av lin. Bomullstråd morkner etter en del år og da detter fellen fra hverandre. Moderne lintråd er god å sy med. Jeg bruker alltid dobbel tråd og passe tykkelse synes jeg er nr 35. En 50-gram snelle lintråd holder til ca tre skinnfeller.

Saksa som jeg foretrekker er ca 13 cm lang og ganske spiss. Mange bruker en tapetkniv til å skjære til skinnet. Da kan du skjære fra kjøttsiden uten å kutte ulla. Med en skarp og spiss saks, kan du klippe skinnet ved å føre saksespissen framover helt inntil skinnet på ullsiden, slik at ikke ulla blir kuttet.

Noen ganger er skinnet både hardt og seigt å sy gjennom. Da er det godt å ha ei lita tang til å dra nåla gjennom skinnet med. Jeg bruker ei lita flattang. Den har ikke riller som gir hakk i nåla.

Et fingerbøl eller en syring er godt å ha når det er tungt å sy. Jeg bruker et quilte-fingerbøl. Dette er laget av skinn med ei lita metallplate på.

Klypene som jeg bruker til å holde sammen skinnene med er såkalte papirklyper. De er laget av metall med bøyler til å åpne dem. De er kraftige nok til å holde skinnene fint på plass og de setter ikke merker i skinnet. De er å få hos leverandører av kontorutstyr og noen ganger kan de finnes i billigbutikkene. Det er kjekt å ha klyper i litt ulike størrelser, gjerne 15 – 20 stk.


Til oppmåling og tilskjæring av skinnene bruker jeg vinkel, linjal og målebånd.

Vinkelen min er en snekkervinkel i stål som er en meter lang. Den er kjøpt hos en byggevareleverandør og er dessverre temmelig dyr. En rimeligere vinkel uten mål kan fint brukes i kombinasjon med et målebånd.

Linjalen er også i stål og en meter lang.

I tillegg trengs et vanlig målebånd.

Til å merke opp skinnet før du klipper/skjærer det til, trenger du en penn eller blyant. Jeg foretrekker en penn som gir en tynn og fin strek som ikke smitter av.
Publisert med Digipoint - MyDiSafe Publishing CMS